Saarikylien islanninhevosilla ratsastetaan hevoslähtöisesti:
Askellajiratsastusta, leirejä, kursseja ja vauhdikkaita maastoretkiä

Kirjoittaja: Eila Lokka

Kumpuilevaa maalaismaisemaa täplittävät ratsastuskenttä, hevosaitaukset, talli, satulahuone ja pihattorakennukset. Pellolle on juuri valmistunut ovaalirata, jolla sekä hevoset että ratsastajat pääsevät kokemaan vauhdin hurmaa. Ympärillä leviävät upeat ratsastusmaastot.

Kuva: Tero Hakala

Saarikylien Islanninhevoset -tallilla ratsastetaan iloisilla ja hyvinvoivilla hevosilla sekä pehmeillä ja hevosta kunnioittavilla avuilla. Ratsastustallin omistajalla Sanna Paloheimolla on pitkä historia kuntosali- ja ryhmäliikuntaohjaajana, ja hän haluaa ratsastuksenohjaajana opettaa asiakkaansa ratsastamaan tasapainoisesti ja kehon hallintaa hyödyntäen.

  • Askellajiratsastus perustuu siihen, että ratsastaja osaa oikeilla avuilla viestiä hevoselle, mitä hän haluaa. Pyrimme ratsastamaan hevosia pehmeästi kevyillä avuilla ja painoapuja hyödyntäen. Se on mukavaa sekä ratsastajalle että hevoselle, Paloheimo kertoo.
  • Periaatteeni on ”less is more: kun lakataan tekemästä liikaa käsillä ja jaloilla, hevonen alkaa toimia.

Paloheimo tähtää omalla tallillaan siihen, että ratsastaja pääsee samaan rytmiin hevosen kanssa.

  • Hevosilla on hyvä rytmitaju. Kun hevonen ja ratsastajat oppivat tuntemaan toisensa ja rytminsä, syntyy luottamussuhde. Silloin yhteistyö sujuu

Islanninhevoset taipuvat monenlaiseen harrastamiseen

Saarikylien Islannihevoset -talli tarjoaa askellajitunteja ja harrastetunteja kouluratsastusstandardit täyttävällä kentällä kaiken tasoisille ratsastajille. Enemmistö ratsastajista on aikuisratsastajia. Ratsastustuntien lisäksi tallilla pidetään kurssipäiviä, leirejä ja uutuutena tölttisafareita.

  • Aloitimme ne yhdessä Koivurinteen Islanninhevoset -tallin kanssa tänä kesänä. Tölttisafari pitää sisällään 5–6 tuntia ratsastusta päivässä.

Toinen tallin tarjoama uutuus on pihalla sijaitseva 250 metriä pitkä ovaalirata, jollaista käytetään myös islanninhevosten askellajikilpailuissa.

  • Rata tuo ratsastustunnin lomassa mukavaa vaihtelua hevosille ja ratsastajille. Hevoset selvästi nauttivat radalla liikkumisesta, Paloheimo toteaa.

Mikä askellajiratsastuksessa sitten kiehtoo? Sanna Paloheimo kertoo, että jo esimerkin töltin tahdin hiominen on mielenkiintoista.

  • Jos ratsastus sujuu huonosti, on tärkeää selvittää miksi. Jos hevonen ei pysty johonkin tehtävään, sitä helpotetaan.

Maastoilua turvallisuus ja hevosen mukavuus edellä

Maastoratsastus on hyvä harrastus, koska se auttaa nollaamaan työpäivän ja arjen rasitukset ja murheet. Hevosen selässä ei voi ajatella muita asioita, vaan ratsastaja voi keskittyä hevoseen ja ympäröivään luontoon.

Monista talleista poiketen Saarikylien Islanninhevoset ottaa turvallisuussyistä maastoon mukaan vain islanninhevosen kaikki askellajit sekä oman kehonsa hallitsevia ratsastajia. Lähimaastossa tehdään tunnin, korkeintaan puolentoista tunnin maastoratsastuksia kovan pohjan vuoksi.

  • Vehoniemellä on hyväpohjainen hiekkaharju, joka on hevosten jaloille ystävällisempi ja soveltuu siten pidemmille maastoretkille. Vehoniemen harjun maastot ovat myös ainutlaatuiset kauniin maisemansa vuoksi, Paloheimo kertoo.

Islanninhevosmaastot ovat niin suosittuja, että leireille tullaan Saarikyliin jopa Rovaniemeltä saakka. Ratsastustuntien vakiporukka tulee Tampereelta ja Kangasalta. Puskaradio on ollut tehokkain markkinointikeino.

Saarikylien Islannihevoset -tallin ratsastajat ovat hyvin sitoutuneita harrastukseensa.

  • Kun talvella tulee taivaalta räntää, ratsastajat toteavat jälkeenpäin, että olipa hyvä, kun tuli lähdettyä, on niin virkistynyt olo! Paloheimo nauraa.
Kuva: Tero Hakala

Rakkaus issikoihin syttyi kertarysäyksellä

Sanna Paloheimo aloitti ratsastuksen 7-vuotiaana Kuljussa alkeiskurssilla. Ensimmäisen oman hevosensa hän hankki 25-vuotiaana. Se oli islanninhevonen, kuinkas muuten! Rakkaus islanninhevosiin oli syttynyt Taapen tallin maastoratsastuksella kertarysäyksellä.

Kun Paloheimon perhe muutti Saarikyliin 16 vuotta sitten, hänen mielessään alkoi itää ajatus oman tallin perustamisesta.

  • Minulla oli hevosharrasteohjaajan koulutus Ypäjältä ja muutama hevonen. Kun ajatus oli kypsynyt muutaman vuoden, ostin useamman hevosen Ruotsista ja aloitin ratsastustalliyrittäjänä.

Islanninhevosissa Paloheimoa sytyttää juuri pienten hevosten luonne: ne ovat innokkaita ja eteenpäinpyrkiviä sekä varmoja ratsastaa. Hänestä on mukavinta ratsastaa tölttiä.

  • Kun pääsee liitämään tölttiä islanninhevosella hyvässä maastossa ja hyvällä pohjalla, se jää varmasti mieleen, hän hymyilee.

Tällä hetkellä hän ratsastaa tänä vuonna talliin tullutta Gabriella-tammaa ja nauttii jatkuvasta uuden oppimisesta.

  • Mitä enemmän ratsastaa, sitä enemmän tajuaa, että pitää oppia lisää. Hevosta ei saa pakottaa, vaan askellajien ratsastaminen pitää olla hevoselle helppoa. Jos se ei ole, selvitetään, missä vika on. Jos hevonen on vino ja jumissa, ongelma voi ratketa esimerkiksi satulaa vaihtamalla.

Ratsastustalliyrittäjyys on vaatinut Paloheimolta luopumista normaalista vapaa-ajasta, koska hevosten hoitaminen sitoo sekä arkena ja pyhänä. Hän on ratsastustuntien ja maastojen parissa töissä silloin, kun muut ovat vapaalla. Hän yrittää rytmittää töitä niin, että voi ottaa toisinaan vapaatakin.

  • Koska työ on niin kivaa, en tarvitse viikkoa enempää lomaa kerrallaan. Saan lomitusapua 26 päivää vuodessa, mutta olen ottanut viimeksi huhtikuussa vapaapäiviä. Yksityishevosten omistajatkin auttavat tosi paljon arjessa, hän kiittelee.

Vaikka ratsastustalliyrittäjyys ei ole mukavuudenhaluisen työtä, se antaa paljon.

  • Työympäristö ja työkaverit ovat ihania. Hevoset hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet. Toisinaan nautiskelen iltaisin jäämällä kuuntelemaan iltaheiniä rouskuttavia hevosia.
Kuva: Tero Hakala
Valokuvat: Emilia Hakomäki, Tero Hakala ja Janne Kähkönen, Jutta Heikkilä, Heidi Sindra
Sivun toteutus