Ratsastuksen aloitus
Ratsastus on erittäin monipuolinen laji ja sitä voi harrastaa kuka vain. Ratsastuksen voi aloittaa lapsena tai aikuisena, viime vuosina aikuisratsastajien määrä onkin kasvanut tasaisesti. Ratsastajia Suomessa on tällä hetkellä noin 160 000.

Ratsastuksessa voit kilpailla tavoitteellisesti tai harrastaa rennosti, ratsastuslajeja on useita ja niitä kehitetään koko ajan lisää. Perinteiset ratsastuksen lajit ovat olleet koulu-, este- ja kenttäratsastus, vuosien varrella suosiota ovat lisänneet mm matkaratsastus, lännenratsastus, valjakkoajo, vikellys, ratsastusjousiammunta, hevosagility, maastakäsittely, pararatsastus, hiihtoratsastus, askellajiratsastus ja moni muu.

Hevosista voi nauttia myös ihan vain läheisyytenä niiden kanssa, silittely, taluttaminen ja harjaaminen rentouttaa ja tuottaa mielihyvää. Hevonen voi myös kuljettaa sinut matkalle metsän siimekseen, maastoratsastus onkin laaja matkailunala Suomessa nykyään.


MITEN ALOITAN RATSASTUSHARRASTUKSEN?

Kangasalta löytyy paljon ratsastustalleja ja ratsastuksen eri lajeja joka lähtöön. Isoja, yli 10 hevosen talleja löytyy lähemmäs 20 ja pieniä alle 10 hevosen talleja useita kymmeniä. Hevosia on arvioitu Kangasalla olevan yli 500. Tältä sivustolta löydät kattavan paketin Kangasalan talleista.

Kun haluat aloittaa ratsastuksen, on yleisin vaihtoehto ilmoittautua ratsastuksen alkeiskurssille ratsastuskouluun. Kangasalla on useita ratsastuskouluja, joilla kaikilla on omat ratsastussuuntaukset ja toimintatavat, kannattaa tutustua talleihin ensin nettisivuilla ja miettiä mikä itselle tuntuu sopivimmalta. Sitten vain rohkeasti ilmoittautumaan kurssille!

Alkeiskurssilla sinut tutustutetaan hevosiin, varustamiseen ja ratsastuksen alkeisiin. Alkeiskurssin jälkeen jatketaan jatkokursseille ja edetään osaamistason mukaan.


TARVITSENKO OMAN KYPÄRÄN, ENTÄ MUITA VARUSTEITA?

•    Kypärän saa lainaksi useimmilta ratsastuskouluilta ensimmäisille ratsastustunneille, mutta varmista tämä tallikohtaisesti.
•    Ratsastushousuiksi käy alkuun mitkä tahansa housut, jotka joustavat, eivätkä ole liukasta materiaalia.
•    Kengiksi sopii esimerkiksi kumisaappaat tai muut kengät, joissa on pieni korko ja vartta yli nilkan.
•    Muut vaatteet kelien mukaan.

Mikäli hevoskärpänen alkeiskurssin aikana puraisee ja päätät harrastusta jatkaa, kannattaa ensimmäisenä sijoittaa kunnolliseen ja standardit täyttävään kypärään. Tärkeintä on, että kypärä on oikean mallinen ja kokoinen omaan päähän. Kypärien hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta satoihin euroihin ja niitä voi ostaa esimerkiksi isommista päivittäistavarakaupoista hevostarvikeliikkeiden lisäksi. Kypärä suositellaan hankkimaan aina uutena. Muut ratsastusvarusteet voi hyvin ostaa myös käytettynä.

Valokuvat: Emilia Hakomäki, Tero Hakala ja Janne Kähkönen, Jutta Heikkilä, Heidi Sindra
Sivun toteutus