Kilparatsastaja ja ratsastustalliyrittäjä Karoliina Kovanen:
”Koska olen kulkenut kivikkoisen tien, haluan että muut pääsevät helpommalla”

Kirjoittaja: Eila Lokka

Komeasta vanhasta kartanomiljööstä löytyvät kilpailemiseen painottunut Equillence Center Tavela -ratsastuskeskus, sen yksityishevostalli sekä talliyrittäjä Karoliina Kovasen omat kilpa-, ravi- ja myyntihevoset. Menestyvä ratsastuskeskus on monen talliyrittäjän unelma, mutta vaikeista oloista Suomen huipulle ponnistanut Kovanen on tavoitteidensa toteuttamisessa vasta alkutaipaleella.

Kuva: Tero Hakala

Monet kilparatsastajat tulevat tunnetuista aatelis- ja teollisuussuvuista tai ainakin varakkaista perheistä. Karoliina Kovanen on Kovasen linja-autoyrittäjäsukua, mutta joutunut puskemaan itsensä huipulle omin voimin ilman perheen kannustusta ja taloudellista tukea.

  • Perheellämme oli maatila, mutta ei hevosia. Olin kuudesta sisaruksesta vanhin ja tottunut maatilan töihin ja vastuuseen. Christopher Wegelius otti minut siipiensä suojaan, kun olin 13-vuotias. Siitä vuoden päästä kilpailin jo kansallisen tason esteillä. Perhe-elämä kotona oli kuitenkin niin rankkaa, että lähdin 17-vuotiaana Saksaan kilpatallille töihin, Karoliina Kovanen muistelee.
  • Kun palasin Suomeen kahden oman hevosen kanssa, tein kahta, parhaimmillaan kolmea työtä ja opiskelin samalla sairaanhoitajaksi.

Kahden ratsastustallin yrittäjäksi 25-vuotiaana

Karoliina Kovanen perusti oman toiminimen 21-vuotiaana ja elätti itsensä ratsuttajana, kilparatsastajana ja automyyjänä. Vuonna 2014 Tavelan omistajapariskunta Marjut ja Harri Oesch hakivat kartanolle kilparatsastustoimintaan painottuvaa talliyrittäjää.

  • Haastattelu kesti kolme tuntia ja meni tosi hyvin. Olin hakenut talliyrittäjäksi myös Hämeenlinnaan ja molemmat natsasivat! Suuruudenhullu kun olin, aloin pyörittää kokopäiväisenä yrittäjänä kahta tallia, 12 työntekijää ja 60 hevosta Pirkkalasta käsin, Kovanen kertoo huvittuneena.

Pari vuotta myöhemmin hänen piti luopua Hämeenlinnan ratsastustallista maaperäongelmien takia, ja hän siirsi koko ratsastustoiminnan Tavelaan. Nyt Kovanen tunnetaan kansallisen tason kouluratsastajana, SM-tason esteratsastajana, ratsastuskouluyrittäjänä, valmentajana, ratsuttajana ja hevoskauppiaana. Lisäksi hän valmentaa ravihevosia ja ajaa niitä myös itse.

Hän tarjoaa tallillaan asiakkailleen mahdollisuuksia edetä kilparatsastajan uralla.

  • Kun asiakas tulee alkeistunnille, hän voi päästä sieltä SM-tasolle saakka, jos hänellä on siihen riittävät resurssit. Koska olen itse kulkenut kivikkoisen tien kilparatsastajaksi ilman vanhempien ja perheen tukea, haluan että muut pääsevät helpommalla.

Kovanen tekee lähes 30 hengen kisatiimillleen valmennus- ja kilpailusuunnitelmia, valmentaa heitä useita kertoja viikossa ja on apuna kilpahevosen ostamisessa. Hän kannustaa myös oheisharjoitteluun muiden lajien parissa.

Kuva: Tero Hakala

Ratsastusyrittäjyys on kova laji, joka ansaitsee arvostusta

Ratsastustalliyrittäjä ja työnantaja Karoliina Kovanen haluaa lisätä alan arvostusta ja ammattimaisuutta.

  • Ratsuttaja ja ratsastuskoulun pitäjä ovat tärkeitä ammatteja. Ratsastus on maamme suosituimpia harrastuslajeja, jota pitäisi valtion ja kuntien tukea kuten muutakin urheilua ja harrastustoimintaa. Me talliyrittäjät emme saa minkäänlaisia tukia, vaikka kulurakenteemme on todella raskas.

Hän peräänkuuluttaa myös talliyrittäjien vastuuta omasta jaksamisesta.

  • Tämä on fyysisesti ja henkisesti kuluttava ammatti, jossa yrittäjän pitää huoltaa itseään. Uhriutumisen kulttuuriin kuuluu, että joka päivä pitäisi olla töissä, mikä vie innovatiivisuuden ja jaksamisen. Minua esimerkiksi on katsottu karsaasti, kun pidän tiistait vapaata ja kaksi viikkoa lomaa vuodessa.

Kilpaurheilijana Karoliina Kovanen käy viikoittain hierojalla, pilateksessa, uimassa, kuntosalilla ja pelaamassa sulkapalloa. Hän ratsastaa 6–7 hevosta päivässä, valmentaa asiakkaita ja opiskelee samalla ratsastusvalmennusta. Hän rakastaa työtään ja varsinkin sen monimuotoisuutta.

  • Minun pitää olla kaiken muun ohella välillä putkimies, traktorikuski, psykologi ja tietää kaikesta kaikkea. Olen tehnyt ongelmahevosten kanssa paljon töitä, ja on hienoa rakentaa niille itseluottamusta. Sama ihmisten kohdalla. Tehtävänäni on viedä valmennettava osaamisensa ylärajalle niin, että hän luottaa minuun ja siihen, etten vaadi kuitenkaan liikaa.

”Haluan jeesata nuoria uskomaan itseensä”

Tavelassa käy myös nuoria, joilla on rankka tausta, ja Karoliina Kovanen haluaa auttaa heitä eteenpäin. Lisäksi talli tarjoaa terapiaratsastusta mielenterveyskuntoutujille ja työllistää yhdyskuntapalvelua suorittavia.

  • Tiedän sen tuskan, kun nuorella ei ole turvaa aikuisista. Silloin turva ja vahvuus pitää etsiä itsestä, mikä on kova tie. Haluan omalla toiminnalla jeesata nuoria uskomaan itseensä, jotta he uskaltavat toteuttaa unelmaansa.

Vaikka Karoliina Kovanen on saavuttanut paljon ja ratsastuskeskuksen liikevaihto on kasvanut koko ajan, riskitkin ovat olleet suuret. Silti hän uskoo siihen, että elämä kantaa eikä epäonnistumisia pidä pelätä.

  • Jos tämä yritys kaatuu, sitten kaatuu. En pelkää huomista en ihmisenä enkä yrittäjänä. Päin vastoin, painan kaasua alamäkeenkin. Olen varmaan lievästi ADHD, vaikka minua ei ole testattu. On hyvä tiedostaa, että voin rasittua liikaa, vaikka tekeminen on kivaa. Onneksi fysioterapeutti ja miesystävä huomauttavat, jos minulla menee liian lujaa!

Karoliina Kovanen haluaa avata ratsastuskeskukselle useampia toimipisteitä. Hän opiskelee franchising-liiketoimintaa ja liikejuridiikkaa ja haluaisi perustaa Suomen ensimmäisen ratsastuskouluketjun. Haaveissa on myös kolmen viikon retriittimatka Balille, jossa hän haluaa opetella hiljentymään ja surffaamaan.

Kuva: Tero Hakala
Valokuvat: Emilia Hakomäki, Tero Hakala ja Janne Kähkönen, Jutta Heikkilä, Heidi Sindra
Sivun toteutus