Hevonen liikenteessä
Hevonen liikenteessä
Koulutettu hevonen on luonnossa ja liikenteessä mukava liikkumiskaveri, kunhan kaikki noudattavat sääntöjä ja hyviä käytöstapoja.

Hevonen harvoin pelkää tasaista, kovaakaan ääntä, tai liikkuvaa asiaa, kunhan hevonen havaitsee sen ajoissa. Mutta mikäli ääni tai liikkuva asia yllättää hevosen läheltä, saattaa syntyä vaaratilanteita. Hevonen on luonnossa saaliseläin ja sen elinehto on paeta mahdollista saalistajaa. Tästä syystä hevosta kannattaa aina lähestyä niin, että hevonen varmasti huomaa sinut. Ääntä saa myös mielellään pitää, mutta ei kovaa yllättävää ääntä juuri hevosen kohdalla, esimerkiksi auton tööttöä.

Kannattaa aina kiinnittää huomiota ratsastajaan, hän saattaa näyttää sinulle käsimerkein ohjeita, jos hän toivoo sinun vaikka hidastavan tai tulevan ohitse.

Huomioithan liikenteessä erityisellä varovaisuudella myös hevosten kuljetusvälineet. Hevoset seisovat trailerissa, nopeat jarrutukset, kiihdytykset tai kaarteet saavat hevoset heilahtelemaan seinältä toiselle. Pahimmillaan hevonen voi satuttaa itsensä pahasti.

Kun lähdet hevosen kanssa maastoon, suunnittele reitti aina etukäteen ja kerro se tallilla. Varustaudu hyvillä turvavarusteilla ja puhelimella, sekä pimeän aikaan heijastimilla ja valoilla. Suositeltavaa on aina maastoilla kaverin tai ryhmän kanssa. Ota muut tien- ja reittienkäyttäjät huomioon, vältä paikkoja missä autoilla ajetaan kovaa. Osalle ulkoilureiteistä ei hevosella saa mennä, esimerkiksi hiihtoladuille tai muille lajeille merkatuille reiteille.
1. Hevosen koko
Tiesitkö että keskikokoinenhevonen on yhtä suuri kuin hirvi? Isot hevoset painavat jopa 700-800kg.
Nähdessäsi hevosen liikenteessä toimi samoin, kuin toimisit nähtyäsi hirven liikenteessä – hidasta vauhtia ja ole valppaana.
2. Hevonen pelästyy
Hevonen on saaliseläin ja sille on luontaista reagoida pakenemalla mm yhtäkkisiä kovia ääniä, liikettä tai valoja.
Hyvin koulutettukin hevonen voi säikähtää vaikka takaa tulevaa polkupyörää tai puskasta lentoon lähtevää lintua.
3. Ahdas paikka
Anna ratsukolle aikaa siirtyä pois ahtaasta kohdasta.
Mikäli joudut ohittamaan hevosen ahtaassa tilassa, huomioi tilannevauhti ja mahdolliset ratsastajan sinulle näyttämät käsimerkit.
4. Hevonen trailerissa
Hevosta kuljettava auto ei voi tehdä nopeita jarrutuksia tai kiihdytyksiä.
Muistathan pitää hyvän turvavälin myös hevoskuljetusautoihin.
5. Hevosen ohittaminen
Ohita hevonen aina pitäen hyvä turvaväli! Hevonen voi säikähtäessään hypähtää tielle.
Ethän tööttää hevoselle tai hevosen kohdalla.
6.  Hevonen pimeällä
Tumma hevonen hukkuu helposti pimeään.
 Vaihdathan kaukovalot lähivaloihin kohdatessasi hevosen liikenteessä.
Hevosen ja ratsastajan tulee käyttää isoja ja näkyviä heijastimia aina liikkuessaan pimeällä tallialueen ulkopuolella.
7.  Ratsastusvarusteet
Kiinnitä erityistä huomiota turvavarusteisiin maastoillessasi. Maastossa voit tippua kovalle asfaltille, tai vaikka kiven päälle.
8.  Ratsastus maastossa
Ratsasta maastossa mieluiten ryhmässä, niin että vähintään vetäjällä on hyvät tiedot ja taidot ratsastamisesta sekä alueen reiteistä.
Turvallisinta ratsastus on aidatulla kentällä tai maneesissa.
Valokuvat: Emilia Hakomäki, Tero Hakala ja Janne Kähkönen, Jutta Heikkilä, Heidi Sindra
Sivun toteutus