Laura Sipilä ponkaisi Sahalahdelta ponikuninkuusravien Suomenmestariksi

Kirjoittaja: Eila Lokka

Poniravit ovat suurelle yleisölle melko tuntematon laji, mutta harrastaja- ja kisapiireissä voimissaan. Kangasalta singahti heinäkuussa 2021 Suomen tietoisuuteen 17-vuotias Laura Sipilä, joka vei Seinäjoen kuninkuusraveissa B-ponien suomenmestaruuden nimiinsä ponillaan Armani.

Kuva: Laura Sipilän kuva-arkisto

Ponikuninkuusraveissa on neljä pääkilpailua: ponikuningas- ja ponikuningatarkilpailut A-poneille, sekä poniruhtinas- ja poniruhtinatarkilpailut B-poneille. Kaikissa ravataan kaksi osalähtöä, ja paremmuus ratkaistaan kokonaisaikojen perusteella.

Viikkoa ennen Seinäjoen SM-kisoja Armani ja Laura Sipilä voittivat molemmat poniruhtinuuskilpailun osamatkat maamme pääradalla Vermo Areenalla Espoossa. Armani sai siellä nimiinsä Suomen poniruhtinas-tittelin. Kuninkuusravit juostiin Seinäjoella.

  • Poni oli Vermossa ihan huippu ja voitti toisena päivänä. Näin saatiin ruhtinuus kaulaan. SM-kisat Seinäjoella seuraavana viikonloppuna olivat ponille kysymysmerkki, koska siellä ravattiin pitkä matka. Sellaisilla se voi ryykätä laukalle. Poni palautui kuitenkin hyvin kisojen välissä, joten se suoritti paremmin kuin ja voitti molempien päivien lähdöt, Laura Sipilä kertaa Suomenmestaruusravien vaiheita.
Kuva: Laura Sipilän kuva-arkisto


Raviurheilu koukutti jo nuorena

Laura Sipilä innostui raviurheilusta 7-vuotiaana Sahalahdessa asuvan tätinsä luona. Tällä on aina ollut ravihevosia.  Ensimmäisen oman raviponin, Heinähattu-nimisen shetlanninponin, hän sai kymmenenvuotiaana, jolloin hän aloitti myös kilpailemisen.

Tämänhetkistä kilpaponiaan, suomenmestaruuden tuonutta 11-vuotiasta gotlanninruss-ponia Armania Laura Sipilä kuvailee kotioloissa kiltiksi ja toimivaksi poniksi, jonka kanssa pitää kuitenkin olla hereillä.

  • Se on omanlaisensa persoona, joka voi olla välillä kuuma kisoissa, hän sanoo.

Koska hevonen on lauma- ja pakoeläin, hevosharrastuksissa sattuu ja tapahtuu. Laura Sipilä on ollut kuitenkin onnekas, sillä mitään vakavampaa ei ole tapahtunut. Pienet haaverit, kuten varusteiden hajoamiset ja kärryiltä tippumiset, kuuluvat hänen mukaansa asiaan.

Laura antaa suuret kiitokset vanhemmilleen poniharrastuksensa tukemisesta.

  • He ovat aina tykänneet siitä, että harrastan hevosia. He ovat auttaneet kaikin tavoin muutenkin, olleet mukana ja kuljettaneet kisapaikoille.

Poniravit ovat harrastus ja elämäntapa

Elokuussa 2021 Laura Sipilä palasi Gradiaan Jämsään sairaanhoito- ja huolenpito-opintojen pariin, joita hän opiskelee nyt toista vuotta. Elämään ei tällä hetkellä mahdu juuri muuta kuin koulua ja raviurheilua.

  • Koulun jälkeen menen tallille, sieltä illalla nukkumaan ja aamulla taas kouluun. Muuta en ehdi harrastaa hän kertoo.  

Armani-poni on tällä hetkellä Korpilahdella Kimmo Taipaleen täysihoitotallilla, jossa Laura Sipilällä on erinomaiset puitteet treenaamiselle. Tallilla on kilometrin mittainen kotirata, lisäksi Jämsän ravirata on ihan lähellä. Jyväskylän raviradallekin on vain 30 kilometriä.

Kun kisakausi syksyllä loppuu, Laura Sipilä alkaa tehdä ponilla voimatreenejä. Niihin kuuluvat runsaslumisina talvina myös hankitreenit. Keväällä hän alkaa valmistautua alkukesällä alkaviin suurkilpailuihin. Niiden alle ajetaan kovia treenejä, hiittejä.

Laura Sipilä kertoo, että normaali starttia edeltävä viikko koostuu viimeistelyvedoista, joita ennen on ajettu hölkkää. Lisäksi hän hoitaa ponin jalkoja ja lihaksistoa ja varmistaa, että kaikki kunnossa.

Ohjastaja-valmentajalla pitää olla oma pää kasassa

Poniraviurheilu vaatii harrastajaltaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä – varsinkin suomenmestaruustasolla.

  • Pitää jaksaa yrittää, vaikka asiat eivät mene toivotusti ja vaikka poni ei olisi kovin hyvä. Epäonnistumisista ei saa lannistua. Tämä vaatii myös tarkkaa aikatauluttamista ja asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen; mennäkö ennemmin kavereiden kanssa ulos vai touhutako ponin kanssa, Laura Sipilä miettii.

Laji laittaa nuoren naisen muutenkin koville. Varsinkin yöunista joutuu välillä tinkimään.

  • Pitkiltä ravireissuilta tultaessa poni on hoidettava, vaikka menisi kuinka myöhään. Ja seuraavana aamuna pitää herätä kouluun tai tallille.

Kilpaohjastajalta ja -valmentajalta ei vaadita niinkään tiukkaa fyysistä kisakuntoa, vaan pikemminkin mielenhallintaa. Toki siitäkin on apua, että ohjastaja on fyysisesti kunnossa. Laura Sipilälle tärkeintä on kuitenkin oman mielen valmentaminen niin, että pää pysyy kasassa tiukissa tilanteissa.

Tulevaisuutta suunnitellaan ponin ehdoilla

Sipilä jatkaa Armanin treenaamista talven yli ja toivoo, että saisi kutsuja kilpailuihin Ruotsiin. Liian tarkkoja suunnitelmia hän ei halua tehdä, koska eläinten kanssa voi sattua mitä tahansa. Hurjin kokemus sattui pari vuotta sitten, kun Armani karkasi tarhasta ja juoksi heikoille jäille.

  • Poni tipahti veteen. Kun se saatiin sieltä ylös, se oli pitkään väsynyt ja kipeä. Ajattelin jo, ettei siitä kilpaponia enää tule.

Sipilä voi treenata B-ponien sarjoissa kolmekymmentävuotiaaksi saakka, joten kiire ei ole mihinkään. Hän aikookin kilpailla ponin ehdoilla niin kauan, kun se siltä sujuu. Laitan siinä sivussa yhä enemmän hevosiakin, hän kertoo.

Valokuvat: Emilia Hakomäki, Tero Hakala ja Janne Kähkönen, Jutta Heikkilä, Heidi Sindra
Sivun toteutus